Kučifakči
Určitě každý alespoň jednou viděl pořad Kluci v akci, kdy dva zkušení kuchaři vaří pro několik pozvaných hostů. Tento pojem se natolik ujal, že kdokoliv vaří vždy vaří jako Ondra a Filip a to včetně jejich geniálních hlášek. Přeborníky v této show jsou Štěpán s Alešem. No a dnes jsem jednu takovou show měli doma, nebyl při ní sice Štěpán ani Aleš, ale pouze já a můj bratr Franta, zato jsme si ji náležitě užili.
Vlastně to všechno začalo loni v září, kdy jsem byl nucen zpracovat (namrazit) několik kilogramů přezrálých rajčat. Jak plynul čas na rajčata dole v mrazáku se zapomnělo a jelikož zelenina se dá uchovávat tak maximálně půl roku, když zamhouřím hodně oči tak rok, byli jsme nuceni ji spotřebovat. Kdybych rajčata nezpracovával já, v klidu bych je vyhodil, ale takto mi jich bylo líto. Vše se sečetlo s tím, že rodiče odjeli na dovolenou a nechali nám v lednici velký kus uzeného masa, který jsme jaksi nestačili ujíst a už tam byl zhruba druhý týden.
Udělat pizzu bylo jediné řešení, které se nabízelo, samozřejmě krom krajního řešení vyhodit vše do popelnice. Zapátral jsem na ?strýčkovi googlovi? a našel recept na pizza těsto. Komora nabízela ve svém původním obsazení skoro všechny důležité ingredience, takže jsme se mohli dát do práce. Těsto jsme měli hotové za chvilku, jen to ruční míchání bylo docela fyzicky náročné. Následovalo kynutí, vlastně jediná ve bezmála třech hodinách vaření.
Po vykynutí těsta jsme samozřejmě chtěli být jako správní mistři pizzaři a kulatou placku udělat ve vzduchu, ale jaksi se nám nedařilo. Buď to bylo těstem nebo spíše rukama, k čemuž se přikláním. Nakonec překvapivě jednoduše náš malý problém vyřešil válek. Jako náplň jsme zvolili rajčata, nakrájené uzené, trochu oliv navrch a zasypat nastrouhaným tvrdým sýrem. Celkově byla na pizze pěkná hromádka .
První pizza se už pekla a my připravovali další. Těsta totiž bylo moc, tak jsme ho museli rozdělit na tři díly. Problém ale nastal s náplní, rajčat totiž bylo méně než jsme původně počítali, takže jsme museli rozmrazit další. Mezitím se v troubě dopékala první várka, vlastně spíše vařila? V rajčatech bylo moc vody, která natekla všude kam mohla. Díky tomu jsme ji trochu na krajích připekli, ale o to rychleji zmizela v našich žaludcích .
Druhou pizzu jsme trochu poučeni z pečení té první dali do trouby rozehřáté na trochu vyšší teplotu, bohužel však rajčata obsahovala ještě více vody než v té předchozí, takže jsme znovu pálili?
Na poslední, třetí, pokus jsme rajčata už přecedili a vymačkali z nich maximum vody co šlo a to se ukázalo jako bezvadný nápad. Tato pizza byla oproti ostatním dokonalá. Žádné připáleniny nic takového. Jelikož jsme byli už přejedení, nechali jsme si tuto pizzu na večer a musím říct, že ta psala?
Celkové suma sumárum spotřebovaných surovin: cca 600g mouky, 50g droždí, sůl, voda, olej, několik desítek oliv, 5kg (!) mražených rajčat, tvrdý sýr, cca 300g uzeného masa. To celé upečené? Lahoda
PS: Umývat nádobí byl celkem kumšt, zvlášť ty připečené plechy?
přidat komentář zobrazit komentáře (0) Life & me přečteno 886×